ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО 2013

ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО 2013

 

В уютната атмосфера на възрожденските къщи ценителите на виното могат да се  насладят на достойнствата на традиционната българска напитка, която още от древността прославя плодородните ни земи и майсторите-винари.
Стартирало като двудневен празник, с 16 участника през 2009, в 6 възрожденски къщи, събитието изключително бързо добива популярност. Само три години по-късно, през 2012г., вече 25 винарски изби от цялата страна представят  продукцията си в 8 къщи и 2 ресторанта в Стария градЗа четири години „Дефиле на младото вино” се разрастна до седемдневен  фестивал, като винопроизводителите  представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни  над8000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година.
Друг акцент, който прави събитието изключително са „Дните  на младото вино”,съпътстваща културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции и др., със свободен вход за посетители. От понеделник до четвъртък в централни места на града се организират културни събития на свързана с виното тематика. През цялата последна седмица на ноември, танцьорите показват древни ритуали и танци, художниците и фотографите организират изложби на произведения, посветени на виното и създадени с продукти от грозде, а музикантите  се вдъхновяват от неговата сила.
Като допълнителни събития са „Вечерите на младото вино”  -  вечери с известни готвачи, в знакови пловдивски ресторанти, в рамките на които се дегустират комбинации от храна и вино.Организира се съпътстваща образователна програма с лекции, семинари и представяне на книги на винена тематика.
„Вечер на майсторите на виното”, е специално организирано събитие , на което се обявяват наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина. Най-високата награда е  „Златен рицарски граал”. Съществуват и „Награди на посетителите”, които се определят въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.
Съвета по туризъм - Пловдив и Община Пловдив  организират „Дефиле на младото вино” в активно сътрудничество с Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив”, Асоциацията на българските винари, Европейския рицарски орден, ОП Туризъм- Пловдив, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и  институциите свързани с културата и изкуството в града.

 

http://www.tourismplovdiv.org/?act=show_page&category_id=317